Här kan du följa arbetet i regeringens utredning "Översyn av pensionsrelaterade åldersgränser och möjligheter för ett längre arbetsliv"
torsdag 15 december 2011
ARBETAR ÄLDRE LÄNGRE AV EKONOMISKA SKÄL
tisdag 6 december 2011
"USE IT OR LOOSE IT"
onsdag 30 november 2011
EXPERTPANELEN
tisdag 29 november 2011
SEMINARIUM OM PENSIONÄRERS LEVNADSFÖRHÅLLANDEN
måndag 28 november 2011
VAR TREDJE 65-ÅRING ÄR GARANTIPENSIONÄR
måndag 21 november 2011
Hur har arbetsmiljön förändrats det senaste kvartsseklet?
Utredningen har ett uppdrag att kartlägga dagens arbetsmiljöproblem. Vad vet vi om hur arbetsmiljön har förändrats under det senaste kvartsseklet?
En vanlig källa att uppsöka för besked om arbetsmiljön är SCB:s Undersökningar om LevnadsFörhållanden, ULF. I den har sedan flera decennier samlats in uppgifter om ett flertal arbetsmiljöfaktorer. Uppgifterna samlades tidigare in genom besöksintervjuer men sedan några år genom telefonintervjuer. Uppgifterna är självrapporterade, de intervjuade har fått uppge sin egen upplevelse av det som efterfrågas. Självrapporterade, subjektiva uppgifter påverkas såväl av faktiska förhållanden – hur som i fallet här arbetsmiljön faktiskt är – och av förväntningar. Förväntningar förändras förmodligen över tid, till exempel den allmänna standardhöjningen i samhället torde innebära att förväntningarna på vad som ska vara rimliga villkor skrivs upp. Vilket i någon mening inte alls är orimligt. Diagrammen nedan är baserade på uppgifter ur databasen för åldersgruppen 55-64 år gamla.
Den gängse bilden av arbetsmiljöns utveckling är att det förr främst handlade om fysiska arbetsmiljöproblem, som har minskat och istället har psykosociala arbetsmiljöproblem ökat. De ”gamla” arbetsmiljöproblemen skulle enligt bilden främst gälla i mäns arbeten och de ”nya” problemen i större utsträckning kvinnors arbeten. Lagstiftning var från början inriktad mot arbetarskydd och förvaltades av Arbetarskyddsstyrelsen. På 1970-talet kallades den nya lagen Arbetsmiljölagen och den förvaltas numera av Arbetsmiljöverket.
Det här är en bild som bara delvis bekräftas i ULF-undersökningarna. Åtminstone om man tittar på åldersgruppen 55-64 år.
Diagram 1
Diagram 2
När man vänder blicken mot fysisk belastning och tunga lyft framträder en något mer oväntad bild. Arbeten som innebär fysisk belastning och tunga lyft för traditionellt tanken till arbeten som främst utförs av män. Men tidslinjerna för dessa två variabler visar på något annat.
Diagram 3
Diagram 4
Fler kvinnor än män i åldersgruppen 55-64 uppger att de har fysiskt belastande arbeten som innebär dagliga tunga lyft. I stort sett gäller detta under hela den undersökta perioden, för tunga lyft de senaste trettio åren. Det är också anmärkningsvärt många, mellan femtio och sjuttio procent av de tillfrågade, som över tid anger att arbetet innebär fysisk belastning. Långt många färre anger att arbetet innebär dagliga tunga lyft.
Psykosociala arbetsmiljöfaktorer anses enligt den gängse uppfattningen ha ökat i betydelse. Diagrammet nedan visar att detta stämmer för äldre kvinnor, snarare än för äldre män.
Diagram 5
Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsorsakade besvär bekräftar bilden. Kvinnor anger oftare än män att de fått besvär till följd av fysisk belastning och stress eller andra psykiska orsaker. (Källa: Arbetsorsakade besvär 2010) Samtliga kurvor pekar neråt sedan runt 2003.
Variablerna som redovisas ovan illustrerar problem i arbetsmiljön. Men det finns också variabler som ska illustrera förekomst av positiva inslag i arbetet. Möjligheten att lära sig nytt i arbetet får höga värden, och högre för män än för kvinnor. Möjligheten att lära sig nytt i arbetet har också ökat över tid, och särskilt för kvinnor är ökningen ganska stor sedan mitten av 1980-talet.
Diagram 6
fredag 18 november 2011
LÄCKOR AVSLÖJAR EU-UTKAST OM PENSIONSÅLDRAR
torsdag 17 november 2011
NYA SIFFROR FRÅN SCB: DE ÄLDRE ARBETAR ALLT MER
Tabellen från SCB finns till höger under rubriken UNDERLAG OCH RAPPORTER
fredag 11 november 2011
TIDEN GÅR ALLT FORTARE – OM TIDSKOMPRESSION
torsdag 10 november 2011
DE GAMLA - SOM BÖR STANNA KVAR
- En höjning av den lägsta gränsen för pensionsuttag från 61 år till 62 eller 63 år skulle påverka många människor, kanske ska höjningen införas t.ex. en månad per år för att få en lång omställning.
- Det finns utrymme att göra det längre arbetslivet mer lockande genom att ge de äldre större ekonomiska vinster av fortsatt arbete.
- Kanske ska arbetsgivare betala arbetsgivaravgifter på avgångspensioner som på vanlig lön.
- Deltid kan vara ett bra alternativ för äldre som vill fortsätta att arbeta, och relativt billigt för arbetsgivarna.
- Om pensionsåldern höjs kanske sjukförsäkringen behöver bli mer generös för äldre.
- Bättre arbetsledning och arbetsförhållanden kan främja arbetsförmågan för äldre.
- Arbetsbyten bör underlättas. Kompetenskonto borde bli 2000-talets stora socialförsäkring.
måndag 7 november 2011
VILKA ARBETAR INTE TILL 65 ? Del 1
I september 2011 hade 223 394 personer mellan 55 och 64 år sjukersättning på hel- eller deltid (Källa: Försäkringskassan). 134 564 av dem är kvinnor och 88 830 är män. Vilka är dessa 134 564 personer? Vad har de för utbildningsbakgrund och yrkesbakgrund? Vad finns det för samband mellan yrke och risk för förtidspension? Medför vissa yrken större risker för utslagning från arbetsmarknaden än andra?
Såvitt vi vet har inte någon nyare studie liknande Stattins och Höögs gjorts. Undantaget är AFA Försäkring som gör kartläggningar av de delar av arbetsmarknaden de förvaltar tilläggsförsäkringar för.
Något har ändå gjorts. IFAU visar i en rapport Kvinnors och mäns sjukfrånvaro(2011:2) att kvinnor löper större risk (3,9 procentenheter 2002/2003) att få sjuk- och aktivitetsersättning (SA). Sjuk- och aktivitetsersättning omfattar även dem som är mellan 19 och 29 år. Förtidspension är det "gamla" namnet på sjukersättning. En del av risken (2,7 procentenheter) beror på att kvinnor och män som grupp har olika ”egenskaper” (åldersammansättning, arbetsplatser). En del av risken (1,2 procentenheter) berodde på att kvinnor reagerar mer på sina egenskaper än män. Det innebär en relativt större risk att få SA för äldre kvinnor än för äldre män. Självupplevd dålig hälsa innebär också större risk för SA för kvinnor än för män.
Försäkringskassan har också visat att anställda inom offentlig sektor, främst inom kommunala verksamheter som vård, skola och omsorg, var kraftigt överrepresenterade bland långvarigt sjukskrivna år 2006. SA föregås ofta men inte alltid av lång sjukskrivning.
Stora yrkesgrupper med hög sjukfrånvaro bidrar till större andel av frånvaron från arbetsmarknaden. Yrkesgruppen med flest anställda kvinnor år 2008 (439 000) var den som i statistiken omfattar barnomsorg, omvårdnadsarbete, äldreomsorg och personlig assistans. Denna grupp hade relativt andra undersökta grupper högt antal (13) ersatta sjukskrivningsdagar per anställd, antal (145 per 1000 anställda) startade sjukskrivningar och genomsnittligt sjukskrivningslängd (79 dagar) (Källa: Sjukskrivning i olika yrken, 2010:17). Yrket med flest anställda män (115 000) var ”Säljare, inköpare, mäklare m.fl.). Yrkesgruppen hade 3 ersatta sjukskrivningsdagar per anställd, 37 påbörjade sjukskrivningsperioder per 1000 anställda och i genomsnitt 74 sjukskrivningsdagar per sjukskriven.
Pensionsåldersutredningen behöver en uppdaterad kartläggning likt den som Arbetsmiljökommissionen genomförde kring 1990. Vi har anledning att tro att resultaten ser delvis annorlunda ut idag. Vi är nu i fullt arbete med att genom samarbete med myndigheter och forskare ta fram en uppdaterad analys av vilka av dagens arbeten som innebär särskilda risker för ett kortare arbetsliv.
onsdag 2 november 2011
DEN FJÄRDE PELAREN?
fredag 28 oktober 2011
VAD BESTÄMMER NÄR MAN GÅR I PENSION – del 1
fredag 21 oktober 2011
ÄR PENSIONERING SMITTSAM
måndag 17 oktober 2011
NÄR ORVAR BLIR GAMMAL
Bodil Jönsson:
- "Vi känner rätt som känner oss vilsna. För en 75-åring i min generation är medicinskt som en 65-åring i mammas. Det gör att vi kommer fel i allting. Det är inte bara det att ålderdomen har blivit längre, vi ska leva en tredjedel av våra liv i ålderdom. Det har ingen generation gjort...De faktiska förutsättningarna har ändrats".
Emil Jensen:
- "Vi ser gamla människor som forntiden och unga som framtiden. Det gör att vi cementerar ålderssegregationen och tror att vi inte kan lära något av varandra. Men unga och gamla lever i samtiden".
När Orvar blir gammal. Om åldrande 2011
REFERENSGRUPPEN
Anna Hedborg, tidigare statsråd och generaldirektör, är rådgivare till utredningen och sammankallande i referensgruppen.
torsdag 13 oktober 2011
DE ÄLDRES UTTRÄDE FRÅN ARBETSLIVET
Genomsnittlig förväntad ålder vid utträde från arbetslivet för personer som vid 50 års ålder finns i arbetskraften.
Källa: AKU, Pensionsmyndigheten