”Så länge du orkar, spring tills du blir utbytt.”

Henke Larsson i Sommar

tisdag 3 januari 2012

NYHETERNA FLÖDAR

God fortsättning, nu börjar ett nytt spännande utredningsår !

Mest varje vecka finns det tankeväckande reflektioner och reportage i medierna om de äldres längre arbetsliv och pensionsåldrarna. Carl Rudbeck skriver exempelvis i Sydsvenskan om "Äldre envisas med att leva längre":

Det politiska etablissemanget fortsätter att sända ut signaler att gamla inte har något att bidra med. Och det stämmer om de planerade karriärer som tävlingssimmare eller matematiker – sådana peakar vid unga år medan man faktiskt kan bli bättre med åren på andra vädjobanor där erfarenhet spelar roll. Om Winston Churchill hade varit svensk hade han antagligen förvarats på någon inrättning när nationen kallade honom för att leda kampen mot mörkrets krafter. Om Sverige hade fått bestämma hade Johannes Paulus II inte fått utföra sitt livsverk utan suttit på ett ålderdomshem och sörplat kaffe. För att inte tala om Deng Xiaoping som helt säkert kommer att visa sig ha varit en av 1900-talets viktigaste politiska ledare. Han var över 70 år när han började modernisera Kina med världshistoriska konsekvenser som vi ännu inte kan överblicka.

I en ledare i GP skrivs:

I en opinionsundersökning, utförd av valforskningsenheten vid Göteborgs universitet i samband med valet 2010, svarade 70 procent att höjd pensionsålder är ganska dålig eller mycket dålig idé. Det svåra är att förändra arbetsmiljön så att även undersköterskor i äldreomsorgen och alla andra med jobb som sliter hårt, fysiskt eller psykiskt, orkar arbeta ytterligare några år – och är välkomna att göra det. Några kanske kan byta jobb, men för de flesta handlar höjd pensionsålder om att stanna kvar. Det förutsätter en attitydförändring hos många arbetsgivare som i dag helst vill bli av med sina 60 plussare. Höjd pensionsålder och en mer tillåtande arbetsmiljö är två sidor på samma mynt och måste hanteras så.

Hur ska man kunna följa debatten? En metod som utredningen använder är att samla nyhetsflöden (RSS) i en särskild läsare. Med hjälp av bl.a. Google News fångar vi de flesta texter som innehåller våra vanligaste nyckelord. På liknande sätt följder vi olika bloggar och forskningsförmedlare i andra länder. Alldeles gratis.

På höger sida finns nu en länk till en publik version av utredningens nyhetsfångare. Den som vill kan hänga med.